Friday, June 29, 2012

Kuzu Cevirme Pazari :)

Ne cok zaman olmus buralara ugramayali..aslinda bir haftada ne de cok sey yasamisim..ama buraya yasadigim zor zamanlardan cok arta kalan guzel bir pazar gununden bahsetmek istiyorum..sadece neden bu kadar ara verdim yazmaya..sebebi iki guzel kuzucugumun hastaligi...acilde gecen bir gun..bunlarla beraber sesim cikmayacak kadar hasta olusum..cok sukur hersey geride kaldi..bebislerim iyi ben iyiyim simdi..hatta uzun sure bizden ayri kalmak zorunda kalan esim de surpriz yapti geldi cocuklar rahatsizlaninca..her musibette de bir hayir var iste..


Pazar gunu Mehmet abi ve Zubeyde abla cifti bizleri evlerine kuzu cevirme yemege davet ettiler..bahceye girer girmez bizi ates uzerinde done done kizaran kuzu ve basinda bekleyen Mustafa abi karsiladi..bu manzara et yemegi seven bizler icin cok hos gorunse de eminim bir vejeteryan icin ne kadar da korkunctur ..


aslinda sadece bu kuzu bile bircok kisiyi doyuracakken  Zubeyde abla ve kizi Asli sayamadigimiz kadar cok sey hazirlamislar bizim icin..cesit cesit salatalar, tatlilar..



Oglen 3 gibi gittigimiz yerden gece 11de ayrildik...dostlarla guzel muhabbet etmis olduk..


Muhabbet faslindan yemek faslina gecen beyler...


Yanliz isin garibi neydi biliyor musunuz? bu kuzu olana kadar hazirlanan guzel yiyeceklerle karnimizi doyurduk ve bu kuzudan bir lokma dahi yiyemedim ben sahsen :) yiyen birini de gormedim belki tadina bakanlar olmustur :) sozun ozu gonul bir araya gelmek ister kuzu bahane !!


Arzu Kaya-Uranli .. valla buradan reklam yapmak istiyorum..kendisi zamanamerika ve todayszaman da yazarlik yapiyor..benim de cok sevdigim bir insan..onunla da ayakustu dertlesmis olduk biraz ve bu bana cok iyi geldi..


son olarak Zubeyde abla'nin bu guzel ciceklerinden bahsetmeden edemeyecegim..mutfagin yanindaki oturma bolumunun 2 kosesi buralar..yukarida ortada duran Mum cicegiymis ve cok hos bir kokusu var..ciceklerin uzerinde de ballar var..onun da tadina baktik :) yanindaki kilic cicegi bir kilic boyunu coktan gecmis...annem derdi ki evinde bu cicekten olur da kilic boyuna gelirse ev sahibi olurmus..Zubeyde ablalar da ev almislar yeni..annemin de vardi..onun da evi oldu..rastlanti mi dogru mu bilmem artik ama bir kac ornegi daha var..isteyen denesin :)


veeee orkideler..o nazenin cicekler..Istanbul'daki evimde mor ve beyaz 2 tanem vardi..cicekleri dokulunce cicekciye sordum..cicek cikan dallarini kesin; tekrardan cikacak dedi..gozumle gormesem inanmazdim..o sopa gibi kalan yerden taze bir filiz cikti ve tek tek cicekler acti..Rabbimin ne de buyuk mucizesi...

guzel renkli bir pazar gunuydu...
her gunumuz muhabbet olsun inshAllah..
sevgiler...


Thursday, June 14, 2012

Bir "kara dut" masali ;))

Gunlerden bir gun Semra, kardesi Selma ve Semra'nin cocuklari MustafaMurat ve AyseMelek markete gitmek icin disari cikarlar..Donuste Mustafa parka gitmek ister ve yol uzerinde ilk rastgeldikleri parka gitmeye karar verirler..bu park aslinda Mustafa'nin ilk salincaga bindigi parktir..arabayi park ederler ve yurumeye baslarlar..
kucuk bir kopru vardir kucuk derenin uzerinden gecen..ve kopruden gecerken Semra birsey farkeder..koprunun uzerine siyah bir seyler dokulmustur ve kafasini kaldirir bir de ne gorsun..koprunun sagi, solu, ustu, alti her yer dut agacidir..hem de kara dut ;))
Semra icin o an durmustur..ilk gordugu kadina "yiyebilir miyiz acaba sahibi var mi yoksa parkin mi" der..kadin "parkin agaclari yiyin"der..Semra gomulur...ne uzerindeki montun leke olmasi ne de tirnaklarinin morarmasi umurundadir..hem kendi yer hem cocuklara yedirir..
birden parkta gorevli polis gelir..agzi dutlu elinde dut dallari "can we eat? " der..polis "bence sakincasi yok yiyin" der..polisin Turkce cevap verdigini bile gec farkeder..gelen gecen sorar..kimi tadina bakar; kimi uyarir zehirlidir diye..
Mustafa'nin parki unutulmusken hatirlanir..parkta bir guzel oynanir..bu arada bahcesinde dut agaclari olan ve torunlari gurbette dut yiyemiyor diye uzulen anane aranir..Kadincagizin yuregine su serpilmistir..
cantada dut koyulacak bir poset bulunur..donuste tekrar dallara hucum edilir..polis her gecisinde gozunu bu kendini kaybetmislerden alamaz..
en son bir dahakine merdiven ve kaplarla gelmeye karar verirler..alabildiklerini alir; yiyebildiklerini yerler..akillarinda kara dut receli, kara dutlu tart..vs ile donerler..Selma ablasina su bomba soruyu yoneltir: Abla depresyonun gecti mi?? :D

Gokten kara dutlar dusmus..hepsini de Semra yemis, toplamis, dagitmis..bakalim kimlere kismet olmus..geriye Amerikadan guzel bir ani kalmis :))

Tuesday, June 12, 2012

Yazar arkadasim Zeynep'in Mustafa icin getirdigi kitaplar ve "Pankek"

Sadece bir gece agirlayabildigim Zeynep cocuk kitaplari yaziyor..buraya da is sebebiyle gelmis zaten..bize gelirken de eli bos gelmemis sagolsun..Mustafa icin 2 guzel kitap getirmis..ikisini de cok begendik..Mustafa artik yatmadan "bana filli kitabimi okur musun anne?" diyor..
Cocuklar icin bu donemin kesinlikle cok onemli oldugunu dusunuyorum..en azindan her gece yatmadan once kitap ve cocuga zaman ayirilmali..tabi en guzeli gun icinde oyle bir zaman olusturmak..fakat kendi adima ev islerine dusup esas vazifem olan anneligi unutuyorum bazen :(
Bir keresinde rahmetli Prof.Ibrahim Canan Hoca cocuk yeristirme mevzuunda New Jersey'de bir seminer vermisti..kadinin en birinci vazifesinin cocuk yetistirmek oldugunu soylemisti..aslinda dinimiz kadina 2 hizmetci hakki veriyor..ev isleriyle mesgul olup cocugunu ihmal etmesin diye..kadin yemek yapmak, utu yapmak zorunda degildir..sadece evladini en guzel sekilde (ahlaki-dini acidan) yetistirmekle yukumludur demisti Ibrahim Canan hoca..biz Allah'in izniyle hepsini basarmaya calisiyoruz..hem evimizin isini, hem esimizin gonlunu, hem yavrularimizin terbiyesini yapmaya calisiyoruz..EvelAllah hepsinin ustesinde geliriz ;))


Aksam yemege yetisemeyen Zeynepe sabah kahvaltisinda pankek yaptim..ilk denemem..ilk yaptiklarimin sekilleri hicbirseye benzemedi :) sonra mantigini yakaladim..

Malzemeler:

3 yumurta
Yarim bardak seker
1 bardak sut
1 bardak siviyag
3 bardak un
Kabartma tozu
Vanilya
1 sise soda (maden suyu)

Once seker ve yumurtalari cirpiyoruz..daha sonra diger malzemeleri ekleyip cirpiyoruz..biraz buzdolabinda bekletip yagsiz tavada kepceyle dokerek kizartiyoruz..yarim kepce alin..ilk yaptiklarim cok aldigim icin kotu oldu ;(
Uzerine nutella surun ya da bal ya da maple syrup onun uzerine muz ya da cilek ya da ceviz :D bunlari yazarken daha agzim sulandi..
Cocuklar icin guzel besleyici bir kahvalti..bizim icinse kilo yapici :D

Afiyet bal seker olsun ;)

"Soya Soslu Et" ve "Cikolatali-Vanilyali puding"

Oncelikle hangisinden baslasam bilemedim..Lise arkadasim Zeynep aksam bana gelecekti..10 gundur Amerika'da oldugunu biliyordum..Et yiyememistir dusuncesiyle ona Soya soslu et pisirmeye karar verdim..yiyenler gercekten cok begeniyor..hem de pisirmesi cok kolay bir tarif..bu buyuk biftekleri gorunce aklima cocuklugumuzun TasDevri cizgi filmindeki Fred cakmaktasin yedigi etler geliyor :D bunu da oylesine soyledim..



1,5 cm kalinliginda kestirdigimiz biftekleri arkali onlu yagliyoruz, tepsiye diziyoruz..
Uzerlerini gececek kadar soya soyu dokuyoruz..tuz eklemiyoruz..soya sosu tuzlu zaten..
Uzerlerine soyulmus sarimsaklar dizip, tepsiyi folyoyla kapatiyoruz..
200 derecede (400 F) 40 dakika pisiriyoruz..
5 dakika da folyoyu cikarip pisiriyoruz..
Sonra servis ediyoruz..

O gun arkadasim otobusu kacirip gelemeyecegini soyledi..sabah kahvaltiya gelecek diye konustuk..instagramda koydugum resimleri gorunce bir etsever olarak ben bunlari mi kacirdim simdi yazmis..Tatlisiz olmaz bir de tatli vardi..tadi hazir pudingler gibi oldu..



"Cikolatali-vanilyali puding"

3,5 bardak sut
5 kasik nisasta
2 yumurta sarisi
1,5 bardak seker
Vanilya
3 kasik tereyag
Kakao

Vanilya, kakao, tereyagi haric muhallebiyi surekli karistirarak pisiriyoruz..
Kaynadiktan sonra icine tereyag ve vanilya koyup cirpiyoruz..
Yarisini kuplara paylastiriyoruz..
Istersenin bardaklarin dibine biskuvi parcalari koyabilirsiniz..uzerlerine muz dilimleyebilirsiniz..
Kalan muhallebiye kakao karistirip kup lara paylastiriyoruz..
Cileklerle susluyoruz..

Afiyet bal seker olsun ;)

Tabi aksam Zeynep yetisemedigi icin bunlari afiyetle biz yedik..ama geldiginde ona da ikram ettim..cok cok begendi..

Hayat paylasinca guzel !!!




Saturday, June 9, 2012

Cocuklar icin bahce eglenceleri ve Selma icin "Anne Kurabiyesi"

Dun mihlama partisinden eve gelisimizden itibaren Mustafa'yi eglendiriyoruz..ve bu durumdan sikayetci numaradan aglayan AyseMelekin de cirkin yuzunu paylasmadan edemedim :) aksam Mustafa'nin aklina birden dogumgununde Mehtap ablanin hediye ettigi havuz geldi..Her ne kadar pompa almamiz lazim; sisiremeyiz desek de ikna edemedik..Selma olan nefesini kullanarak havuzu sisirmeyi basardi..salonun ortasina yerlestirdik simdilik..dun gece havuz icinde oyunlarla gecti..bir ara Mustafa mutfaga gitti ve elinde bir bardak suyla gelip soyle dedi: "anne bunu denize dokebilir miyim" :D :D
Esimin uzun suredir is sebebiyle bizden ayri olmasi en cok Mustafa'yi etkiliyor..telefonda konusurken "baba cabuk gel" derken dudaklarinin titreyip sozunu tamamlayamamasi ve oksurerek de bunu kamufle etmeye calismasi beni goz yaslarina bogdu :(( Rabbim kimseyi annesiz babasiz birakmasin..biraz ayrilikda boyle oluyor cocuklar; ya hic anne babasini gormeyenler :( ne kadar sukretsek azdir..
Mustafa'nin aklini dagitmak icin bugun de kahvaltidan sonra Betul'un cok eglenceli dedigi bahce tebesirlerini almaya gittik..kesinlikle tavsiye edilir, cok eglenceli..cizimleriniz 3 boyutlu gorunuyor..kutunun icinde de 2 gozluk dahil..ben fivebelow'dan aldim..sadece 5 dolar!!! Selma teyzemiz bahcede butun sanatini konusturdu ve ortaya bu guzel seyler cikti..gozluklerle daha da guzel..
Bugun de Mustafa'nin gunuydu..rakete yapisan top da aldik; kahvemizi ictik evin yolunu tuttuk..
Selma bir kac gundur "abla anne kurabiyesi yapalim"diyordu..benim su 2 kere denedigim cookie'nin Turkcesi anne kurabiyesiymis ;) 3. denemede biraz sekilleri benzedi... Ucumuzden kisa surede sadece 5 tane kaldi..hem de bu saatte :( tarif soranlar onceki yazilardan bulabilir..
Sevgiyle kalin...






Friday, June 8, 2012

"Surpriz Kek" ve arkadaslarim icin surpriz kolyeler ;)

Bugun Ozge'nin evinde Karadenizli arkadasimiz Fatma'nin elinden mihlama yedik..Ozge de zeytin peynir koyacakti fakat yaptiklarinin arasinda zeytin peynir zor seciliyordu :)) ben de elim bos gitmeyeyim diye aksamdan ne zamandir yapmak istedigim surpriz keki ve arkadaslarim icin de surpriz kolyeler yaptim..daha onceki bir yazida ilk yaptigim kolyeyi buradan paylasmistim..hizimi alamadim seri uretime gectim..sagolsun kardesim Selma da hem dikis de hem fikir de bana yardimci oldu..ve bu 3 guzel sey cikti ortaya..1 tane de onceden yapmistim..gule gule kullansinlar ;) sevgiyle yapildi..

Ve gelelim surpriz keke..tarifi yesilkividen aldim..


iste malzemeler:

Keki icin;

3 yumurta
1 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un

Kreması için;

3 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı un
1 paket labne peynir (200 gr)
1 paket vanilya

Once keki hazirliyoruz..Seker ve yumurtayi bir guzel cirpiyoruz..sonra sut ve yag ekliyor cirpiyoruz..en son un kabartma tozu ve kakaoyu ayri bir yerde karistirip ekliyoruz..yaglanmis kelepceli kaliba dokup 175 derecede (350 F) isittigimiz firinda pisiriyoruz..
Bu arada kremayi hazirliyoruz..Labne ve vanilya haric karistirip kaynatiyoruz..biraz sogutup icine labne ve vanilya koyup cirpiyoruz..
Pisen kekimiz oda sicakligina gelince uzerinden ince bir kapak kesiyoruz..(ben kapagi ortasindan az daha kucuk yuvarlak kestim) icini kasikla oyuyoruz..kekin tadi cok tatli olmuyor..tatli olmasi icin beyaz seker tercih edebilirsiniz..icine kremayi dolduruyoruz..uzerine icinden cikan kekleri koyuyoruz(hepsi fazla geliyor) kestigimiz kapagi kapatiyoruz..
Uzerine ya koyu pisirilmis cikolata sosu ya da benmari usulu eritilmis bitter cikolata dokuyoruz..daha guzel olsun diye 1 gece buzdolabinda dinlendiriyoruz..
Sonra sevdiklerimizle paylasiyoruz ;)
Afiyet bal seker olsun...





Thursday, June 7, 2012

"Hashasli Corek"

Yine arkadaslarla toplandigimiz guzel bir gundu..ben de daha once Betul'e sana birsey yapip getirecegim demistim..ve severek yaptigim ve de severek yedigim annemin kahvaltiya bile usenmeden yaptigi hashasli corek yapmaya karar verdim..Iste tarifi..uzun olduguna bakip gozunuz korkmasin cunku kolay ;)

hamur malzemeleri:

2 su bardağı sıcağa yakın ılık süt
1 paket yaş maya (ben 1 corba kasigi kuru maya kullandim)
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
Uzerine 1 yumurta sarısı

Icine :
haşhaş
Zeytinyag veya siviyag
Dovulmus ceviz (istege bagli)

geceden hamuru mayaladim..sabah uyandigimizda muthis bir goruntusu vardi hamurun : 2 katina cikmisti..ancak 2-3 saat mayalandirmak da kafi olacaktir..ben 1 bucuk olcu yaptigim icin kalin olmasin diye hamuru 2 ye boldum..merdaneyle buyuk bir yuvarlak yaptim..icine bir kasede hazirladigim hashas ve zeytinyag karisimini surdum(hashas bol zeytinyag seviyor) ve rulo seklinde kivirdim..yalniz rulo cok kalin olmasin ici hamur olabilir elinizle cekerek inceltin..icine hashas surdukten sonra isterseniz ceviz de serpin..tadina tad katarsiniz o zaman ;) aslinda annem hamurdan ceviz buyuklugunde koparip daire gibi eliyle acar, icine karisimi surer..rulo yapip kivirarak halka yapar..oyle de guzel..ben kolaya kaciyorum ;) sonra uzerine yumurta sarisi surdum..175 derecede (350 F) yarim saat pisirdim..zaten nar gibi kizarmasindan anlarsiniz pistigini..dilimleyip servis edin..kizlar cok begendiler..
Ben de hepsine "Afiyet bal seker olsun" diyorum ;)

PS: bu arada Neval arkadasimin "blogunda gordugum sogan yemegini bugun tavuk kanatla deneyecegim" demesi beni cok mutlu etti..
Paylasmak guzeldir ;)

Wednesday, June 6, 2012

Yas kemale eriyor sanirim:(

Bir kac gundur sol omuzumda devam eden agrilar, gecen haftalarda farkettigim sacimdaki beyazlar beni derin dusuncelere sevkediyor bu aralar..
Annem yas 30 oldu mu agrilar basliyor demisti..bende 30a bir kala kendini gostermeye basladi..oysa daha dun sokaklarda oynayan cocuk degil miydik?? Ne zaman gecti bu yillar??buyuklere soruldugunda ne kadar yasadin diye verdikleri cevap genelde aynidir: sanki 1 gun kadar..
AyseMelek dogdugunda ananem kucagina alip "hey gidi kimbilir bizi kimler kucagina aldi..biz de boyleymisiz bir vakit" demesi bana cok sey dusundurdu..gercekten oyleydi..bu zamana kadar yasadik ve daha dun gibi..onumdeki 30 yil gececek ve ben hala nasil gecti anlamadim diyecegim..
aklima ayni zamanda Hz.Omer'in kissasi geldi..Hz.Omer adaletten ayrilmamak icin bir adami vazifelendirir, her gun gelip bana "olum var Ya Omer diyeceksin" der..aynada saclarindaki beyazlari gorunce "artik hatirlatmana gerek kalmadi..sacimdaki beyazlar bana olumu hatirlatiyor" der..
Tabi keske onlar gibi olabilsek..oyle guzel bir hayat yasayabilsek..eninde sonunda bu yillar yaslar gececek, belki de gecmeyecek...onemli olan sonunda beyhude gecti yillar dememek..
okuyanlarin da icini kararttim belki..bunlar icimden gecenlerdi..belki de herkesin icinden ayni seyler geciyor..ben tercuman olayim ;) Rabbim sonunda pisman olmayacagimiz bir omur yasatsin..Amin

Tuesday, June 5, 2012

"Susamli Kurabiye"



Iste bir alanin bir daha aldigi hatta dayanamayip peceteye sardigi kurabiye : Susamli Kurabiye..Tarifi buralarin kurabiye ustasi Pinar'dan aldim..O da " ben de Rachida'dan almistim" demisti..kimsenin hakki kalmasin soyleyeyim dedim :)

Ben yemek yapmayi cok sevmiyorum yani mecburiyetten yapiyorum ..Fakat bana pasta, borek, hamurisi,kurabiye deyin hic usenmem bu saatte bile kalkar yaparim :) esim de farketmis ki hamur yogururken ne kadar zevk aliyorsun demisti bir keresinde :D


Bu kurabiyenin bir guzel yani icindeki malzemenin az olmasi..az malzeme cok lezzet ..
iste tarifi :

1 paket tereyagi
1 su bardagi susam
vanilya 
aldigi kadar un

uzeri icin:
pudra sekeri

Yagsiz teflon tavada susami kavurup sogutuyoruz..Karistirma kabinda yag, susam ve vanilyayi yoguruyoruz..Daha sonra aldigi kadar un ekleyip cok sert olmayan bir hamur elde ediyoruz..Kurabiyelere istedigimiz sekli verip 175 derecede (350 F) 30 dakika pisiriyoruz..Firindan cikinca biraz sogutup pudra sekerine buluyoruz..

Afiyet bal seker olsun...



''Sogan Yemegi''

Simdi bu da paylasilir mi diyenler olabilir..Fakat benim gibi kolayci yemek yapmayi sevmeyen biri icin vazgecilmez bir yemek..Belki birilerinin isine yarar diyerek paylasmak istedim..
Annemleri gecen gece Texas'a kizkardesimin yanina yolcu ettik..Biraz da 'Orhancik'a baksinlar dedik..Orhan dunyaya gelmek icin acele edip 1 ay once dogan 2.350 gramlik yegenim :) Selma teyzemiz bizimle kaldi..O da en az oglum Mustafa kadar yemek secen biri..Dolayisiyla beni de bir ne pisirsem telasi aldi..Ben de tabak tabak yedigini bildigim icin sogan yemegi yapmaya karar verdim..



  • Once kusbasi tavuklari bir tencerede hasladim..(kusbasi etle ve tavuk kanatla da cok guzel oluyor)
  • 4 buyuk sogani ay seklinde dogradim
  • Tencerede yagda oldurmeden sararttim
  • Sararinca 1 kasik biber 1 kasik domates salcasi ekledim..biraz da oyle kavurdum..
  • Uzerine suyuyla beraber haslanan kusbasi tavuklari ekledim..
  • Baharat olarak karabiber, tatli toz kirmizi biber ve tuz ekledim..
  • Biraz daha su ekleyip biraz daha pisirdim..


Afiyet bal seker olsun...

Sunday, June 3, 2012

"Kremali Sutlac"

Ne zamandir yapmayi dusundugum bir tarifti..NewYorklu bir arkadasin blogunda gorunce yapayim artik dedim..Aslinda sutlaci cok sevmem..ama firin sutlaca bayilirim..hem buralarda firin sutlac benden sorulur :D ayiptir soylemesi guzel yaparim firin sutlaci..hatta bir program icin 40 kisiye yapmisligim var..annemden aldigim oldukca kolay bir tarif var..neyse onu da yakin zamanda yapar yazarim inshAllah..gelelim kremali sutlac hanima..krema kaymak gibi hos yapti sutlaci..tarif soyle:


5 bardak sut
2 cay bardagi pirinc
1 bardak seker (isteyen 1 bucuk koysun)
1 bardak krema
2 dolu yemek kasigi nisasta
vanilya


Pirincleri uzerini gececek kadar suyla beraber tencereye koyup hasliyoruz..su az gelirse pirincler cektikce az az su ekleyebiliriz..bu arada nisastayi az su ile bir kasede eritiyoruz..haslanan pirinclerin uzerine sut ve sekeri ekleyip kaynatiyoruz..kaynayan sute erittigimiz nisastayi ekleyip 2 dk daha karistirmaya devam ediyoruz..kremayi ekleyip kaynayinca atesten aliyoruz..vanilya ekleyip kaselere paylstiriyoruz..Afiyet bal seker olsun ;)


PS: ne cok "ekleyip" demisim :p




Friday, June 1, 2012

AyseMelekin ilk salincak keyfi ;)


Sabah 8de Selmayi uyandiracagim diye firladi yataktan Mustafa :) asagida hazirlanmis guzel bir kahvalti bizi bekliyordu..bu ne guzel bir saadet..annem borek kizartmis..ohhh :)
babami evde biraktik, muhabbete gittik..Nalan'in guzel sofrasinda kac cesit vardi sayamadim..
Istanbullu pecetelige de bayildim maashAllah..






Aksam parka yuruyus iyi giderdi..AyseMelekin ilk salincak keyfi ;) once biraz sasirdi..salincaga siki siki yapisti..ama cok keyifliydi..



Eve donerken Mustafa'nin "anne odumu atlattin" demesine gulduk..(korktugu icin odumu patlattin demek istedi)
yolcular hala jetlag..Mustafayla AyseMelek de sizdilar..yarin guzel bir gun olacak inshAllah :)