Saturday, April 5, 2014

"Galeta unlu Kıbrıs Tatlısı"


Bazen dostlar vardır.. ne kadar uzakta da olsa buluştuğunda hep yakın gıbı olur..Eskiler hep yeniymiş gibi gelir aklına..Geçen gün bize çok uzaklardan bir abla bir dost geldi..Üniversiteyi bitirir bitirmez gittiğim Güney Afrika'dan..ben son sınıfta okurken ailem oralara gitmişti.. Ben de mezun olunca yıllar sonra ailemle yaşamaya gittim Güney Afrika'ya..benim için çok güzel zamanlarda...
ilk öğrencilerim oralıydı..ilk önce hayat bilgisi ve sanat-kültür derslerine öğretmen oldum...sonra da Türkçe öğretmenliği yaptım..1 yıl çok güzel anılarla dostluklara geçti..Gurbette insan birbiriyle kan bağı varmışçasına yakın oluyor..ben orada bekar bir genç kızdım... Bir sürü çok sevdiğim ablam oldu..onlardan biri de Zeynep ablaydı.. Annemleri ziyarete gelmişlerdi... 
Aynı yerde yaşayınca bir çeşit de sen yapıp annene götürüveriyorsun..o gün de galeta unlu Kıbrıs tatlısı yaptım..tabi ben detoks  yaptığım için sadece 1 çatal alabildim.. Ama çok lezzetli bir tatlı tavsıye edilir..bayatlayan ekmeklerimi robotta çekip kendi galeta unumu yapıyorum.. Böylelikle bayat ekmekler de değerlenmiş oluyor.. Böyle nefis bir tatlıya dönüşüyor..

"Galeta unlu Kıbrıs tatlısı"

4 yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı galeta unu
1 su bardağı çekilmiş ceviz
Vanilya
Kabartma tozu

Şerbeti için;

2 su bardağı şeker
2 su bardağı su

Muhallebisi için;

5 su bardağı süt
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
Vanilya
(Piştikten sonra 1 paket toz krem şanti ekleyip çırpıyoruz..)

Önce şerbeti hazırlıyoruz.. Soğuması için bir kenara bırakıyoruz..sonra kek kısmını hazırlayıp yağlanmış borcama yayıyoruz..180 derece fırında pişiriyoruz..fırından çıkan tatlının üzerine şerbeti döküp çekmesini bekliyoruz..daha sonra muhallebiyi pişirip tatlının üzerine yayıyoruz..üzerini istediğimiz gibi çilek, fıstık, fındık, ceviz..vs ile süslüyoruz..

Afiyet bal şeker olsun ;)






7 comments: