Sunday, December 16, 2012

"Yufkalı Pilav"

Esim aslen Iraklı..Onlar icin pilav cok onem tasiyor sofrada..cesit cesit pilavlari var..Böyle pilavı evlendigim zaman kayinvalidemlerde gördüm...üzerine konulmus badem ve üzüm ise benim en sevdiklerimden..onlar hatirina butun pilavi yiyebilir insan..aslinda buna yalanci perde pilavi da denilebilir...esimin tarafi pilavi cok su ile pisirmezler 1 bardak pirince 1 bardak su koyarlar..pirinc birbirine yapismaz..ben de onlardan gore gore cok guzel tane tane pilav yapmayi ogrendim artik :)

Gelelim tarife :

2 bardak pirinc
2 bardak kaynar su
Tuz
Tereyagi ve riviera zeytinyagi
1 yufka ya da lavaş ekmeği

Üzeri için badem ve üzüm

Tencerede hem zeytin yagi hem tereyagi karisiminda 2 bardak pirinc iyice kavuruyoruz..uzerine 2 bardak kaynar su koyup tuz ekliyoruz ve en kisikta demlenmeye birakiyoruz..
boyle olunca pirincler de az su ile cig kalmiyor kesinlikle!!
Pilav pisince baska bir teflon tencereyi guzelce yağlıyoruz..içine yarim yufkayi 2ye katlayip sadece alt kisma gelecek sekilde yerlestiriyoruz..yufkayi tencereden sarkitmiyoruz..sadece pilavin üst kisminda oluyor..üstüne pisen pilavi döküp kısık ateste kızartıyoruz...kizarinca hemen ters ceviriyoruz..tencerede kalinca yumusuyor!!
Yufka yoksa lavas ekmekle de oluyor..

Üstüne;

Bir kase tuzsuz bademi kaynar suda bekletiyoruz..kabuklarini soyup yassi sekilde 2ye ayiriyoruz..annemler bunu bolca hazirlayip buzlukta saklarlar..onlarin evinde her daim bademli uzumlu pilav olur :)
Kizgin yagda bademleri kizartiyoruz birazz kizarinca uzun veya kus uzumu atip bir iki karistirip aliyoruz..yufkali pilavin ustune yerlestiriyoruz..

Afiyet bal seker olsun ;)




5 comments:

  1. Ellerine saglık cok güzel gözüküyor...

    ReplyDelete
  2. super gorunuyor, ellerine saglik :)

    ReplyDelete
  3. Eline saglik olsun canim.
    Harika olmus. goruntu
    Lezzet ona suphem yok..
    Masallah..
    Bende yarin insallah Azerbyacan pilavi yapayim. Cok ozledim.. :)

    ReplyDelete