Wednesday, November 28, 2012

"Aşure" : Sultan-ı Muharrem

Hicri yeni yıla merhaba dedik...Muharrem ayı ve bu yıl inshAllah tüm insanlık için hayırlara vesile olsun...
Muharrem ayı deyince benim aklıma ilk önce aşure geliyor..Aslında elbette bu ay aşureden ibaret değil..belki de yanlızca bu zamanda yapıldığından ve cok sevdigimden olsa gerek asure demeden edemiyorum...
Evlenmeden once cok zor oldugunu kesinlikle yapamayacağımı düşünürdüm..ama buralara gelip de is basa dusunce annemden aldigim kolay tarif ile her yil 2-3 kere doyana kadar yapiyorum..eşim de gecen gün neden her zaman yapmıyorsun ki cok guzel bir tatli bu dedi...aslinda her zaman yapilabilir ama ozleyince de bir baska tatli oluyor sanki :)
En guzel yani da pisirip baskalarina yedirmek..cocuklugumda kapi hic durmaz sira ile komsular asure getirirdi ve ben de bizimkini dagitirdim..her biri farkli olur, herkes istedigini koyar icine..ben icinde gülsuyu ve portakal kabuğu sevmem..en cok incir ve nohutu severim..yapimi cok zor degil fakat biraz uğraştırıcı bizde oyaza derler ve tarifi :

2 su bardağı buğday
1 su bardağı fasulye
1 su bardağı nohut
1 kiloya yakin toz seker
1 kase dogranmis incir
1 kase dogranmis kayisi
1 tatli kaşığı karanfil

Kayisi ve inciri yumusak istiyorsaniz suda bekletebilirsiniz..ben diri seviyorum :)

Bugday, fasulye ve nohut geceden sicak su ile islatilir..sabah sulari dokulur ve haslanir..iyice pisince birlestirilir..beraber de biraz kaynadiktan sonra sekeri eklenir ve kaynatilir..tadi sicakken fazla tatli olacak soguyunca azaliyor...en son incir ve kayisi eklenir 5-10 dk daha kaynatilir..orta boy bir cezveye su konulur..icine bir tatli kasigi karanfil konulup kaynatilir..suyu tencereye suzulur..asure servis tabaklarina alinir..soguyunca uzeri tarcin, nar, dolmalik fistik, kuş üzümü, ceviz neyle isterseniz süslenir..

Afiyet bal şeker olsun...



1 comment:

  1. Harika gozukuyor ellerine saglik...bende hep bundan sonra yapacagim asure derim AMA yine bir bakarim Muharram ayi gelmis))

    ReplyDelete